Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Ο Σαραμάγκου, με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του (συνεχόμενος λόγος με μοναδικό σημείο στίξεως το .... κόμμα), αναπτύσσει στο μυθιστόρημα του με τίτλο Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ (Εκδόσεις Καστανιώτη, Μετάφραση Αθηνά Ψύλλια, 2005, σελ.328), άλλη μία σουρεαλιστική ιστορία :
Ο Τερτουλιάνο Μάσιμο Αφόνοσο, καθηγητής Ιστορίας σε γυμνάσιο, ζει μόνος του μετά από το διαζύγιο του. Μια μέρα ένας συνάδελφος του, του δανείζει μια βιντεοταινία, στην οποία διαπιστώνει την ύπαρξη ενός ..... αντιγράφου του! Κάποιος από τους ηθοποιούς (κομπάρσος στη ταινία, με πολύ μικρό ρόλο) του μοιάζει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ! Οχι μόνο σαν δίδυμος, αλλά σαν να προέκυψε από ... κλωνοποίηση! Βάζει σκοπό της ζωής του να τον βρει, να συναντηθεί μαζί του.....
Το μυθιστόρημα αποκτά πλοκή αστυνομικής ιστορίας, με όλα τα χαρακτηριστικά του μυστηρίου και των απροόπτων. Βεβαίως, στο μυθιστόρημα, αλλά όχι πάντα και στην ιστορία του ανθρώπου αντιγράφου, εμπλέκονται κι αρκετά άλλα πρόσωπα (η μητέρα του Αφόνσο, ο ερωτικός του δεσμός, η πρώην σύζυγος του, η σύζυγος του αντιγράφου του, συνάδελφοι καθηγητές κλπ κλπ).
Ομως, πέραν της ιστορίας του αντιγράφου, που είναι η .... επικάλυψη, ο Σαραμάγκου αναπτύσσει διαλόγους φανταστικούς μεταξύ του ήρωα και της ...κοινής λογικής, συλλογισμούς φιλοσοφικούς κλπ. Κι όπως άπειρες φορές έχει γραφτεί : "Δεν έχει σημασία το θέμα ενός βιβλίου, αλλά το πώς αναπτύσσεται το θέμα".
Στην ερώτηση αν μου άρεσε....? Ναι, μου άρεσε. Ο Σαραμάγκου με γοητεύει, σε όλα όσα βιβία του διάβασα. Το συγκεκριμένο θεωρείται από "πολλούς το καλύτερο μυθιστόρημα της ωριμότητας του μεγάλου Νομπελίστα συγγραφέα " , όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου